ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

Ο αγώνας των καθηγητών ξένων γλωσσών του ομίλου interlingua συνεχίζεται

Στις 31/5, εμείς οι καθηγητές ξένων γλωσσών του ομίλου interlingua (Κάνιγγος 17) που βρισκόμαστε σε επίσχεση από τις 14/4 διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών, βρεθήκαμε σε τριμελή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας (Σταδίου 29) για δεύτερη φορά. Είχε προηγηθεί ήδη μία πρώτη στις 24 /5, όπου η εργοδοσία μας είχε δηλώσει ότι ο όμιλος δεν έχει χρήματα και θα μπορούσε να μας πληρώσει σε τρεις δόσεις με μόνη εγγύηση τις εγγραφές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήρθε με τον δικηγόρο του χωρίς να φέρει, όπως και την προηγούμενη φορά, τις συμβάσεις εργασίας μας ούτε φυσικά τις συμβάσεις των καθηγητών που μας αντικατέστησαν μετά την επίσχεση εργασίας. Αντί για τις συμβάσεις προσκόμισαν μια λίστα με τα ονόματά μας για το έτος 2011 δηλώνοντας ότι συνεχίστηκε η συνεργασία μας στην interlingua μέχρι και τον Απρίλιο. Από την λίστα έλειπε το όνομα συναδέλφου καθηγήτριας η οποία εργάζεται στον όμιλο από το 1995. Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του αποδίδοντας "το λάθος" στον λογιστή που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο νοσοκομείο λόγω ασθένειας. Όταν του ανακοινώθηκε από τον επιθεωρητή ότι αυτά θεωρούνται παραπτώματα και ενδέχεται να τιμωρηθεί με φυλάκιση 6 μηνών, η απάντησή του ήταν ότι δεν τον ενδιαφέρει.

Όσον αφορά τα δεδουλευμένα μας, ο δικηγόρος της εργοδοσίας την προηγούμενη ημέρα της συνάντησης είχε προτείνει στον δικηγόρο μας να μας πληρώσουν σε δυο δόσεις: Την πρώτη στις 20 Ιουνίου και την δεύτερη στις 20 Ιουλίου. Εμείς όπως ήταν φυσικό αρνηθήκαμε γιατί δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη και η αντιπρότασή μας ήταν να μας φέρουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα την επόμενη μέρα στην επιθεώρηση και το υπόλοιπο ποσό να μας δοθεί στις 20 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα κάναμε καταγγελία.
Στην επιθεώρηση, ενώ γνώριζαν τις προθέσεις μας, επέμεναν στην πρότασή τους αναγνωρίζοντας φυσικά το ποσό που αυτοί δήλωσαν από την αρχή και όχι το νόμιμο που εμείς είχαμε δηλώσει. Είχαν αφαιρέσει τις αργίες τις οποίες παρανόμως δεν αναγνωρίζουν. Αναγκάστηκαν όμως να ανακαλέσουν όταν ο επιθεωρητής είπε ότι αυτό θεωρείται παράνομο σύμφωνα με τον νόμο.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της interlingua άρχισε να δραματοποιεί την καθημερινή του ζωή και να περιγράφει τις οικογενειακές συμφορές που τον βρήκαν το τελευταίο διάστημα, υποσχόμενος και αυτή την φορά όπως τις άλλες ότι θα έχει βρει μέρος των χρημάτων που μας χρωστάει μέχρι τις 20 Ιουνίου, χωρίς μας εξηγήσει το πως. Ίσως τα βρει με τον ίδιο τρόπο που η επιχείρηση βρήκε χρήματα για να φτιάξει το roof-garden, το οποίο και διαφήμιζε στους σπουδαστές.

Όταν παραδώσαμε στον επιθεωρητή τις καταγγελίες άρχισε να μας απειλεί ότι θα μας μηνύσει δηλώνοντας ότι από τις αρχές Μαΐου 2011 οι καταγγέλλοντες υπάλληλοι με την βοήθεια κάποιων αυτόκλητων συνδικαλιστών εκτός της επιχείρησης απέκλεισαν με την βία την είσοδο της εταιρείας και απωθούσαν όλους όσους προσπαθούσαν να εισέλθουν στο χώρο της. Διαμοίρασαν φυλλάδια συκοφαντικά για την εταιρεία μας και συμμετείχαν σε πράξεις συκοφαντίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Εισέβαλαν στα διοικητικά γραφεία της εταιρείας και στις αίθουσες διδασκαλίας με ανάρμοστο τρόπο και προκάλεσαν πραγματικά άσχημη κατάσταση ανάμεσα στους υπόλοιπους υπαλλήλους αλλά και στους μαθητές της σχολής. Αποτέλεσμα ήταν η διαγραφή 45 περίπου μαθητών.

Φυσικά αυτό ήταν αναμενόμενο γιατί όταν τα αφεντικά νοιώθουν ότι "στριμώχνονται" αρχίζουν να παίζουν τον ρόλο που γνωρίζουν καλά. Εκείνον της τρομοκρατίας. Αλλά και εμείς του απαντήσαμε ότι θα τον μηνύσουμε για συκοφαντική δυσφήμιση. Ούτως ή άλλως τα φυλλάδια που μοιράστηκαν έγραφαν ότι οι καθηγητές της interlingua διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το σωματείο ήταν απλώς αλληλέγγυο στον αγώνα τους.


Εκτός τούτου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ζει σε ένα σπίτι "χωρίς ρεύμα" γιατί του το έκοψαν για 15 ευρώ, όπως μας δήλωσε, αλλά θα βρει τα 150 ευρώ για τα παράβολα που χρειάζονται για να μας μηνύσει.

Όταν του είπαμε ότι μας χρωστάει τα ένσημα στο ΙΚΑ από τον μήνα Οκτώβριο του 2010, επέμενε ότι τα έχει πληρώσει αλλά δεν έχουν περαστεί ακόμα στο σύστημα, γιατί άλλαξε η διοίκηση. Έφτασε σε σημείο να μας δηλώσει ότι ο ίδιος έκανε καταγγελία στο ΙΚΑ να έρθουν να ελέγξουν τα βιβλία της εταιρείας. Πιθανότατα μας θεωρεί ανόητους ή σύμφωνα με την νοοτροπία των αφεντικών μηχανές παραγωγής χωρίς δικαιώματα.


Συμπέρασμα: Εμείς ευθυνόμαστε για την φτώχεια του εργοδότη μας και για το οικογενειακό του δράμα. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ αυτός κατανοεί την κατάστασή μας εμείς αδιαφορούμε για τη δικιά του. Πιθανότατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της interlingua δεν θέλει να μας πληρώσει και χρησιμοποιεί συναισθηματικό εκβιασμό (φτώχεια), ηθικό (εγκατάλειψη) και φτάνει σε σημείο να μας απειλεί με μήνυση. Η κλασσική τακτική όλων των αφεντικών. Δεν θα τους περάσει, γιατί εμείς έχουμε αξιοπρέπεια, άγνωστη λέξη γι' αυτούς.

Ο εισαγγελέας θα έχει στα χέρια του τις καταγγελίες μας μετά από ένα μήνα.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους καθηγητές ξένων γλωσσών του σωματείου ΒΥΡΩΝΑ, τους συναδέλφους από το σωματείο καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΣΕΦΚ), καθώς επίσης συλλογικότητες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα μας από την πρώτη στιγμή.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε