ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

Παιδεία για την κοινωνία, Όχι για την εταιρεία

η ανοιχτή πρωτοβουλία ανέργων συμμετείχε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8/9 και μοίρασε την παρακάτω προκύρηξη


Είμαστε άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι. Αγωνιζόμαστε ώστε να πάψουμε να αποτελούμε τον εφεδρικό στρατό της εργασίας και να ξεπουλιόμαστε στον οποιοδήποτε εργοδότη για οποιαδήποτε δουλειά. Και αν ως καταναγκαστικά εργαζόμενοι είχαμε ελάχιστα δικαιώματα, ως άνεργοι δεν έχουμε κανένα και επιπλέον μας αποκλείουν ουσιαστικά από αυτό που μέχρι τώρα θεωρούταν επιβίωση. Ως απάντηση στο κράτος και τα αφεντικά που μας ελέγχουν, μας ενοχοποιούν και μας εξαθλιώνουν, δημιουργήσαμε την “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων” για τη δημιουργία ενός Σωματείου Βάσης Ανέργων (ΣΩ.Β.Α.), θεσμικά κατοχυρωμένου και ισότιμου με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.
Σκοπός μας είναι η θραύση της κοινωνικής απομόνωσης και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις απέναντι στα αφεντικά και το κράτος, αδιαμεσολάβητες και μαχητικές.
Βρισκόμαστε εδώ γιατί θεωρούμε τον αγώνα εργατικού και φοιτητικού κινήματος, κοινό.
Η παιδεία δεν αποτελεί αρένα του ατομικισμού αλλά εφαλτήριο της συλλογικότητας. Η αυταπάτη του «πτυχίου με αξία» επινοήθηκε με στόχο την εντατικοποίηση του κοινωνικού κανιβαλισμού, την απομόνωση και τη διάσπαση της εργατικής τάξης. Πτυχία με πιστωτικές μονάδες αντανακλούν ατομιστικές λογικές του τύπου "οι καλύτεροι θα ξεχωρίσουν".
Ο νόμος Διαμαντοπούλου προωθεί την ατομική διαπραγμάτευση στους χώρους εργασίας, καταργώντας έτσι τις έννοιες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, με απώτερο στόχο την πλήρη αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος.

Μέσα από ολιγόμηνες συμβάσεις, απολύσεις, “μαύρες” δουλειές με το κομμάτι και εν τέλει την κατάργηση κάθε εργατικού κεκτημένου, οι εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να αισθάνονται περισσότερο άνεργοι παρά εργαζόμενοι. Αυτό το κλίμα επισφάλειας και ανασφάλειας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των αφεντικών, καθώς νομιμοποιεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζόμενων και τους καθιστά βορά στις απαιτήσεις της εργοδοσίας.


Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα όλων, όχι των «εχόντων» που θα μπορούν να καταβάλουν τα δίδακτρα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και των όποιων «πιστοποιήσεων». Ο νόμος Διαμαντοπούλου επιτείνει την οικονομική αφαίμαξη των εργαζόμενων, κατακερματίζει τα όνειρα των «μη εχόντων» και μέσω μιας ελιτίστικης καπιταλιστικής λογικής περιορίζει δραματικά την πρόσβαση στη γνώση.

Η παιδεία δεν αποτελεί θερμοκήπιο της αγοράς που παράγει πειθήνιους εργαζόμενους ανάλογα με τα συμφέροντα των εταιρειών. Ο νόμος Διαμαντοπούλου παραχωρεί το δικαίωμα σε μια ευρεία ιεραρχία διευθυντών και διοικητικών επιτροπών να λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματική λογική, να εισβάλλουν στο χώρο του επιστημονικού εργαστηρίου και του κάθε ινστιτούτου ερευνών, να υπαγορεύουν σε συνεργασία με εταιρείες-χρηματοδότες τον «αρμόζοντα» ακαδημαϊκό προσανατολισμό και να εξαφανίζουν με το προκάλυμμα της "επιστημονικής αντικειμενικότητας" τους αληθινούς πράκτορες της εκμετάλλευσης.

Δεν υπερασπιζόμαστε ένα αθώο μέχρι τώρα πανεπιστήμιο. Ήδη το ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην υπηρεσία ενός αυταρχικού κράτους. Ειδικά οι κοινωνικές επιστήμες παράγουν γνώση για την αστυνομία, το υπουργείο άμυνας και το ΝΑΤΟ. Ας αγωνιστούμε λοιπόν όχι για ένα πανεπιστήμιο της καταστολής αλλά για ένα πανεπιστήμιο που θα ανοιχθεί στην συλλογικότητα, σε κάθε καταπιεσμένο και σε κάθε μορφή ζωής που αντιστέκεται.

Οι εκπαιδευτικοί χώροι αποτελούν ορμητήρια κοινωνικών αγώνων, ζύμωσης και αλληλεγγύης. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καταργεί το άσυλο, ώστε να θωρακιστεί απέναντι σε κάθε άρνηση. Οι καταλήψεις, οι γενικές συνελεύσεις, οι αγώνες των εργαζομένων (όπως αυτός των 300 μεταναστών), κάθε μορφή κοινωνικής αντίστασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών τρομοκρατεί την κυβέρνηση και επιτείνει τις ξεκάθαρα φασιστικές πρακτικές της.

Ως Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των φοιτητών και εκπαιδευτικών για ένα πανεπιστήμιο προσβάσιμο σε όλους που θα προάγει τους κοινωνικούς αγώνες, την συλλογικότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!


Επόμενη συνέλευση Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ανέργων: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011 στις 18:00, στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου (Λόντου 6 και Μεσολογγίου, Εξάρχεια, στο ύψος της Ζωοδόχου Πηγής και Σόλωνος). Επικοινωνία: http://swbanergwn.blogspot.com somateioanergon@yahoo.com

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων