ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Σε καιρούς όπου η εργασία ελαστικοποιείται και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται ραγδαία, μια νέα συνθήκη δημιουργείται, αυτή της γενικευμένης επισφάλειας. Μέσα από ολιγόμηνες συμβάσεις, απολύσεις, “μαύρες” δουλειές με το κομμάτι και εν τέλει την κατάργηση κάθε εργατικού κεκτημένου, οι εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να αισθάνονται περισσότερο άνεργοι παρά εργαζόμενοι.
Ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, αγωνιζόμαστε ώστε να πάψουμε να αποτελούμε τον εφεδρικό στρατό της εργασίας και να ξεπουλιόμαστε στον οποιοδήποτε εργοδότη για οποιαδήποτε δουλειά. Ως απάντηση στο κράτος και τα αφεντικά που μας ελέγχουν, μας ενοχοποιούν και μας εξαθλιώνουν, δημιουργήσαμε την “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων” για τη συγκρότηση ενός Σωματείου Βάσης Ανέργων (ΣΩ.Β.Α.), θεσμικά κατοχυρωμένου και ισότιμου με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων. Μέλη του σωματείου αυτού, θεωρούμε πως πρέπει να είναι όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως από το αν είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την εργασία ή καταφέρνουν να συντηρούνται με ευκαιριακές δουλειές, ανασφάλιστοι ή μη. Όσον αφορά στην λειτουργία του, αυτή οφείλει να είναι αμεσοδημοκρατική και οι δράσεις του θα αποφασίζονται και θα εκτελούνται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία θα είναι και το κεντρικό του όργανο. Σκοπός μας είναι η θραύση της κοινωνικής απομόνωσης και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις απέναντι στα αφεντικά και το κράτος, αδιαμεσολάβητες και μαχητικές.

Οι Στόχοι μας είναι (προς συνδιαμόρφωση):
  • Διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζομένους
  • Αξιοπρεπής διαβίωση καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας
  • Δημιουργία αυτο-οργανομένων δομών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης π.χ. ταμείο αλληλοβοήθειας, δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών κ.α.
  • Δημιουργία συνεργατικών και αυτοδιαχειριζόμενων δομών απασχόλησης
  • Σύνδεση, συμμετοχή και αλληλεγγύη με τα ευρύτερα εργατικά και κοινωνικά κινήματα.
      Σε συνάρτηση με τους παραπάνω στόχους, θέτουμε τα εξής
Αιτήματα (προς συνδιαμόρφωση):

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων (επιχειρησιακές- ατομικές συμβάσεις, αποζημιώσεις κτλ)
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Επίδομα ανεργίας για όλη τη διάρκεια της ανεργίας που να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες
  • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια
  • Απαλλαγή από πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, ενοίκια) και απαλλαγή από άμεση και έμμεση φορολογία
  • Αναγνώριση όλων των ανέργων και επισφαλών εργαζομένων π.χ. μετανάστες, φοιτητές
  • Πλήρης, καθολική και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις
  • Ελεύθερη μετακίνηση για όλους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ελεύθερη είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας

Συνεχίζοντας ως “Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων” την προώθηση της συγκρότησης Σωματείου Βάσης Ανέργων, καλούμε σε συνέλευση την Κυριακή, 5 Ιουνίου στις 18:00 στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου (Λόντου 6 και Μεσολογγίου, Εξάρχεια).

Επικοινωνία: http://swbanergwn.blogpost.com
                      somateioanergon@yahoo.com


                     
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων

Aνακοίνωση ανοιχτής πρωτοβουλίας ανέργων

Μετά από το κάλεσμα για τη δημιουργία σωματείου βάσης ανέργων, προέκυψε η ανοιχτή πρωτοβουλία ανέργων η οποία συναντήθηκε στις 15 Μαΐου στο σύλλογο υπαλλήλων βιβλίου χάρτου.
Συζητήθηκαν οι στόχοι και τα αιτήματα ενός σωματείου βάσης  ανέργων και δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για την προετοιμασία καταστατικού και την διαμόρφωση ενός αναλυτικού κειμένου που θα αφορά τους στόχους και τα αιτήματα.
Επόμενη συνέλευση κυριακή 22 Μαΐου 18.00 μμ στο σύλλογο υπαλλήλων βιβλίου χάρτου (λόντου 6 και μεσολογγίου-εξάρχεια)

Ανοιχτή πρωτοβουλία ανέργων για τη συγκρότηση σωματείου βάσης ανέργων

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος της εργασίας δέχεται μια αδιάκοπη επίθεση που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση των εργαζομένων που απολύονται είτε των νέων που αδυνατούν να βρουν κάποια θέση απασχόλησης. Η κατάσταση αυτή ωθεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους σε “μαύρες” και με το κομμάτι δουλειές ή στην φτώχεια και την ανέχεια. Αν έχουμε λίγα δικαιώματα ως εργαζόμενοι τότε ως άνεργοι δεν έχουμε κανένα.
Γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη για μια συνάντηση όσων νιώθουν πως πρέπει να δράσουν σε ένα πεδίο όπου ενώ φαινομενικά υπάρχουν λίγες δυνατότητες παρέμβασης ανοίγονται πολλοί δρόμοι πέρα από τους καθιερωμένους. Έτσι κάποιοι άνεργοι παίρνουμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας κίνησης γύρω από το ζήτημα , όχι για να έχουμε να λέμε άλλα για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Σωματείου Βάσης Ανέργων, θεσμικά κατοχυρωμένου και ισότιμου με τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων. Μέλη του σωματείου αυτού θεωρούμε πως πρέπει να είναι όλοι οι άνεργοι ανεξαρτήτως από το εάν είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την εργασία η καταφέρνουν να συντηρούνται με ευκαιριακές δουλειές ανασφάλιστοι ή μη. Θεωρούμε πως η λειτουργία του σωματείου οφείλει να είναι Αμεσοδημοκρατική, με κεντρικό του όργανο την Γενική του Συνέλευση πλαισιωμένη μόνο από συντονιστικά όργανα.
Σκοπός μας είναι η θραύση της κοινωνικής απομόνωσης και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις απέναντι στα αφεντικά και το κράτος, αδιαμεσολάβητες και μαχητικές, ικανές να πετύχουν αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για το κομμάτι αυτό του κόσμου της εργασίας που θεωρείται πια περιττό από αυτή την παράλογη οικονομία.
Παράλληλα θεωρούμε πως είναι αναγκαία η δημιουργία δομών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του σωματείου καθώς και η προσπάθεια για την δημιουργία συνεργατικών και αυτοδιαχειριστικών δομών απασχόλησης.
Η απόσυρση των απολυμένων στην αφάνεια, η εξάρτηση των νέων που δεν βρίσκουν δουλειά από τους συγγενείς τους και η αποκοπή με αυτό τον τρόπο από το εργατικό κίνημα είναι ο μοχλός πίεσης των αφεντικών απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας. Η απάντηση μας πρέπει να είναι η επανασύνδεση με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα μέσω ενός σωματείου μαζικού που θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες των ανέργων μακριά από συμβιβαστικές και ηττοπαθείς λογικές ή ιδεολογικές και κομματικές περιχαρακώσεις.
Εργαλείο για την προώθηση της δημιουργίας Σωματείου Βάσης Ανέργων είναι η δημιουργία της “Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Ανέργων” που θα αναλάβει την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών και θα χαράξει όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν. Γι' αυτό το λόγο καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 15 του Μάη στις 6 στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου ( Λόντου 6, Εξάρχεια) για την δημιουργία Σωματείου Βάσης Ανέργων τους στόχους, τα αιτήματα και τους τρόπους διεκδίκησης τους.