ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

"Την Πέμπτη 9/2/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με μοίρασμα κειμένων στο σταθμό του Μετρό Αττική από εργαζόμενους του Μετρό και άλλους εργαζομένους και άνεργους, στην παρέμβαση συμμετείχαν και μέλη του ΣΩ.Β.Α."


ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ.
ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Τέλος Δεκεμβρίου 2008, δύο άντρες επιτίθενται σε μία γυναίκα, της ρίχνουν βιτριόλι και την αναγκάζουν να το καταπιεί. Το θύμα της επίθεσης έγινε γνωστό και «σύμβολο» ενός πολύμορφου αγώνα που κράτησε αρκετούς μήνες. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι, χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταξικής συστράτευσης της «δικαιοσύνης» με τα αφεντικά. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η γυναίκα που τρία χρόνια μετά εξακολουθεί να υφίσταται χειρουργικές επεμβάσεις, βίωσε τι σημαίνει ταξικός πόλεμος. Ο διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας της ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, όχι μόνο της ίδιας αλλά όλων των καθαριστριών-καθαριστών, απέδειξε για άλλη μια φορά πως με τα αφεντικά βρισκόμασταν, βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε σε εχθρικά και διαρκώς αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
Τρία χρόνια μετά μπορεί η εκμετάλλευση που υφίστανται οι καθαρίστριες να μην αποτελεί πλέον «μυστικό», παρόλα αυτά οι συνθήκες όχι μόνο δεν έχουν βελτιωθεί αλλά αντιθέτως έχουν χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. Τα παραδείγματα εργοδοτικής τρομοκρατίας, αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης κεκτημένων είναι πάρα πολλά. Το Μετρό, όπως και οι περισσότερες ΔΕΚΟ, αποτελεί βασικό χρηματοδότη εταιριών που αναλαμβάνουν εργολαβίες. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ο μεγάλος αριθμός καθαριστριών – καθαριστών που απασχολούνται στους σταθμούς και στα αμαξοστάσια. Όπως δεν αποτελούν έκπληξη και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται. Στο Μετρό λοιπόν, όπου η διοίκηση προβάλει την καθαριότητα του μέσου, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ, η εταιρία που έχει αναλάβει την καθαριότητα στους σταθμούς οφείλει στις καθαρίστριες γύρω στους τρεις μισθούς, μια κατάσταση που συντηρείται τουλάχιστον από το καλοκαίρι και μετά. Προκειμένου να περιορίσει το κόστος μισθοδοσίας έχει απολύσει κόσμο και μάλιστα κατά προτίμηση όσες είχαν πολλά χρόνια προϋπηρεσία ή όσους δυσανασχέτησαν με τους όρους εργασίας που θέλουν να επιβάλουν σε όλους τους εργαζόμενους. Αδιαφορώντας για την καταπόνηση των εργαζομένων αλλά και την καθαριότητα που τόσο πολύ διαφημίζουν κάθε εργαζόμενη αναγκάζεται να καθαρίζει στις περισσότερες περιπτώσεις δύο σταθμούς ανά βάρδια.
Όλα αυτά προφανώς και είναι συνηθισμένα στο βρώμικο κόσμο των εταιριών «καθαρισμού». Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να τα αγνοούμε, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις καθαρίστριες ως αόρατες ή ως υφιστάμενές μας. Πρέπει να τις στηρίξουμε στις διεκδικήσεις τους και όχι να λειτουργούμε ως ρουφιάνοι της διοίκησης. Σε αυτό το πνεύμα, της ρουφιανιάς δηλαδή, κινείται το έντυπο αξιολόγησης καθαρισμού που καλούνται να συμπληρώσουν οι υπεύθυνοι σταθμών, αναλαμβάνοντας στην ουσία το ρόλο αντιπροσώπου της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς συνεργάζονται τα αφεντικά ήταν η περίπτωση όπου τον Οκτώβρη του 2011 η διοίκηση του ΜΕΤΡΟ είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους σταθμών να αναφέρουν όσες/όσους καθαρίστριες/καθαριστές αντιδρώντας στην μη καταβολή του μισθού τους από την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ προχωρούσαν σε λευκή απεργία. Δεν είμαστε προϊστάμενοι τους για να τους δίνουμε εντολές. Είμαστε συνάδελφοι, δουλεύουμε στους ίδιους χώρους και έχουμε τον ίδιο εχθρό είτε είναι το αφεντικό της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ ή ο υπουργός υποδομών.
Αυτό που μας απασχολεί είναι να πληρωθούν άμεσα τα οφειλόμενα στις καθαρίστριες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να βρούμε αν το Μετρό πληρώνει ή δεν πληρώνει τους εργολάβους. Οι υποχρεώσεις της ΣΤΑΣΥ (ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ) είναι συγκεκριμένες και μία από αυτές είναι να ελέγχει αν οι εργολάβοι συμμορφώνονται με την εργατική νομοθεσία (έστω και αυτή την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους). Έχει αποδεχθεί στο παρελθόν, με χαρακτηριστική αλλά όχι μοναδική την περίπτωση της ΟΙΚΟΜΕΤ στον ΗΣΑΠ, ότι οργανισμοί όπως οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία κλπ αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και λοιπών εργαζομένων σε εργολάβους. Άσχετα με το ποιόν έχουμε αφεντικό, τα προβλήματα και οι ανάγκες μας είναι κοινές. Να ξεπεράσουμε τους τεχνητούς διαχωρισμούς και να αγωνιστούμε όλοι και όλες μαζί.

ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
«ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»
http://taxikometopo.wordpress.com/
taxikometopo@gmail.com