ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α

ΝΕΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΣΩ.Β.Α http://swbanergwn.espivblogs.net/

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΣΩ.Β.Α.)

"Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε το Σάββατο 21/04/2012 στην λαϊκή αγορά των Εξαρχείων. Τα μοιράσματα θα συνεχιστούν σε ΟΑΕΔ και γειτονιές της Αττικής."

Στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη, μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε ότι μέχρι τώρα θεωρούσαμε εργασιακά δικαιώματα. Το οκτάωρο, ο βασικός μισθός, τα δώρα των γιορτών, οι συλλογικές συμβάσεις, είναι μερικές μόνο από τις κατακτήσεις ταξικών αγώνων ενός και πλέον αιώνα που έχουν γκρεμιστεί. Κι αν μέχρι πρόσφατα, θεωρούνταν σχετικά εφικτό το να έχει κάποιος δουλειά, σήμερα, καθεστώς έχει γίνει η ανεργία και η επισφαλής εργασία, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους. Τα τελευταία μέτρα του δεύτερου μνημονίου προβλέπουν εξευτελιστικούς μισθούς κυρίως για τους νέους και ακόμα πιο εξευτελιστικό επίδομα για τους ανέργους, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε βασικά αγαθά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, χωρίς φυσικά να υπάρχει καμία προοπτική μείωσής τους, ενώ και η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται ασταμάτητα. Οι αριθμοί και τα γραφήματα για την αύξηση της ανεργίας δεν είναι εικόνα στα δελτία ειδήσεων αλλά η σκληρή εικόνα της καθημερινότητας, με τους άστεγους να γεμίζουν όλο και περισσότερες γωνιές της πόλης, αλλά και μεγαλύτερες ουρές στα συσσίτια.

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων δεν είναι οργανωμένοι σε σωματεία και δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά, είτε γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος φορέας στον κλάδο τους είτε γιατί αποτελεί επιλογή τους η μη συμμετοχή, λόγω εκφυλισμού του υφιστάμενου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, κομματικού ή εργοδοτικού. Πολύ περισσότερο το έλλειμμα της οργάνωσης εντοπίζεται στους ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους, αφού πολλά κλαδικά σωματεία δεν τους αποδέχονται ως μέλη και έτσι καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο το να συναντηθούν οι άνεργοι, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ο ατομισμός και οι προσωπικές λύσεις που πρότασσε το καπιταλιστικό σύστημα τις προηγούμενες δεκαετίες και που δυστυχώς ακολούθησε μεγάλο μέρος των εργαζομένων, οδήγησαν στην έλλειψη οργάνωσης και συλλογικοποίησης στους χώρους δουλειάς. Αυτή η λογική, επέτρεψε, μεταξύ άλλων, σε κράτος και κεφάλαιο να προχωρήσουν τους τελευταίους μήνες σε μια βίαιη διαδικασία ισοπέδωσης εργασιακών κεκτημένων, χωρίς να συναντήσουν διαρκή και οργανωμένη αντίσταση από την πλευρά των εκμεταλλευομένων. Σήμερα, που ο εκβιασμός της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας απειλεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, η αυταπάτη ότι με ατομικές λύσεις θα μπορέσει να βγει κάποιος από αυτή την κατάσταση, έχει καταρρεύσει οριστικά.

Ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, αποκλεισμένοι από την εργασία και εντασσόμενοι στο κοινωνικό εκείνο κομμάτι που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός Σωματείου Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων(ΣΩ.Β.Α.) προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά αξιοπρεπείς όρους ζωής. Μέλη του σωματείου, μπορούν να είναι όλοι οι άνεργοι, ανεξαρτήτως από το αν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, αν είναι πλήρως αποκλεισμένοι από την εργασία ή βιώνουν το καθεστώς της επισφαλούς εργασίας. Η δομή του σωματείου είναι οριζόντια και όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τη γενική συνέλευση η οποία είναι το κεντρικό αποφασιστικό όργανο του σωματείου.

Σκοπός του σωματείου βάσης ανέργων είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης και ζύμωσης για τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός παραγωγικής διαδικασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού κλάδου και οδηγούνται στην απομόνωση κοινωνικά και εργασιακά. Να σπάσουμε τη λογική του ατομικισμού που εντέχνως καλλιεργήθηκε από το κράτος και τα αφεντικά και να αγωνιστούμε συλλογικά για αξιοπρεπείς όρους ζωής για όλους. Θέλουμε να σταματήσουμε να είμαστε μια δεξαμενή δούλων για τα αφεντικά, προκειμένου να ρίχνουν περισσότερο τα μεροκάματα και να έχουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Στην υπάρχουσα κατάσταση αγωνιζόμαστε για δουλειά για όλους με όρους αξιοπρέπειας, αλλά πολύ περισσότερο, αυτό που θέλουμε είναι να μη δουλεύουμε για τα αφεντικά, αλλά να εργαζόμαστε για την κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης των ανέργων, χωρίς φυσικά να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην οργάνωση τους. Καλούμε όλους τους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο βάσης (ΣΩ.Β.Α.) καθώς επίσης να σχηματίσουν πρωτοβουλίες ανέργων μέσα στα υφιστάμενα εργατικά σωματεία, προκειμένου να διεκδικήσουν ισότιμα με τους συναδέλφους τους τα δικαιώματά τους. Ακόμα προτάσσουμε τη δημιουργία επιτροπών ανέργων ανά γειτονιά μέσα από λαϊκές συνελεύσεις με οριζόντιο και αντιιεραρχικό χαρακτήρα και γενικότερα τη συλλογικοποίηση των ανέργων με όποια μορφή οργάνωσης επιλέξει ο καθένας. Χτίζοντας αυτές τις δομές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανέργων που θα αγωνιστεί μαχητικά και δυναμικά, με την παρουσία του στο δρόμο και τους χώρους δουλειάς, αδιαμεσολάβητα και αυτοοργανωμένα.

Το μεγάλο μας όπλο σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλο από την κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη εργαζομένων και ανέργων, μακριά από ξεπουλημένους συνδικαλιστικούς φορείς. Μια αλληλεγγύη που θα βασίζεται στο σεβασμό και το έμπρακτο ενδιαφέρον για το συνάδελφο, τον απολυμένο και τον άνεργο και όχι σε ''φιλανθρωπίες''. Μια αλληλεγγύη που θα μας βοηθήσει να πάρουμε πραγματικά τη ζωή στα χέρια μας.

Οργανώνουμε δράσεις και αγωνιζόμαστε για:

  • Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, ντόπιων και μεταναστών. Κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων.
  • Ελεύθερη μετακίνηση για όλους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων (επιχειρησιακές- ατομικές συμβάσεις, αποζημιώσεις κτλ).
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.
  • Απαλλαγή των ανέργων από πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΚΟ, ενοίκια) και απαλλαγή από άμεση και έμμεση φορολογία.
  • Αναγνώριση όλων των μη εγγεγραμμένων ανέργων και επισφαλών εργαζομένων, π.χ. μετανάστες, φοιτητές.
  • Ελεύθερη είσοδος σε χώρους ψυχαγωγίας.


Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων(ΣΩ.Β.Α.)